Peulis

Op de baan tussen Mechelen en Putte, slechts enkele kilometers buiten Mechelen, is het dorpje Peulis gelegen. Aan de rechterkant ziet u de kerk met enkele tientallen huizen. Links van de grote baan is de Groenstraat  gelegen waar ca 500 meter verder aan de linkerkant zich de Blauwkuiphoeve bevind ( nr 17 ). Deze hoeve werd samen met de Sint- Antoniushoeve bewoond door de familie Portael gedurende meer dan 200 jaar. Rond deze hoeven vinden we eveneens de hoeve Cornelis, de hoeve Van Craen, de Hulshoutsehoeve, hoeve Hendrickx, de Brandhoeve, de hoeve Carmeliet, hoeve Van Asbroeck, de Schaepshoeckhoeve, de Krankhoeve, de Scherpstukhoeve, de Voermansschrans, de Schranshoeve, Schaapshoeve, Kerkestee, het Groothof en het Harentshuis.


Peulis ons dorpje

De familie Portael heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het politieke- en volksleven van Peulis en omgeving. Iedereen kent nog de Tinnen Pot van Petrus Portael of Peer Pot (stamnummer: 1131) 

Petrus Portael ( stamnummer: 12) was in 1795 schepen te O L V Waver, Portael Jan Corneel (stamnummer: 123) in 1980 gemeenteraadslid O L V Waver, Portael Frans (stamnummer: 126) Schepen te Putte tot aan zijn dood. 

Als laatste mogen we zeker Marcel Portael ( stamnummer: 113353 ) hoofdonderwijzer van Peulis niet vergeten die een zeer belangrijke rol speelde in het culturele- en volksleven van Peulis.

De Blauwkuiphoeve

Al lang was er bewoning in deze streek met een ganse reeks afspanningen en hoeven. 

Maar Peulis was zonder de afstammelingen van Joannes Portael nooit kunnen groeien tot het kleine dorpje dat we nu kennen. Dankzij de jarenlange werkgelegenheid op en rond de boerderij bleven alle familieleden in de omgeving wonen van de Blauwkuiphoeve en zo ontstond Peulis tot een klein dorpje

Vanaf 1766 werd ook de Sint-Antoniushoeve, die ook was gelegen op onze pachtgronden, bewoond door onze familie. 



Op 15 jarige leeftijd werd onze stamvader Johannes Portael in 1727 als weeskind toegewezen om op de boerderij te werken. Omdat de pachters  geen kinderen hadden kreeg onze stamvader in 1733 het pacht van de uitgestrekte landerijen. Deze gronden waren eigendom van de barones van Bonheiden en waren 47 ha groot.

In 1948 stopte Alfons Portael ( 1131111 ) met boeren en droeg het pacht over aan de familie Van Camp.

215 jaar lang was het pacht in het bezit van de familie Portael


Grot werd gebouwd door Jozef Portael ( Mijn overgrootvader )

 In 1920 werd de oude schuur naast de Sint-Antoniushoeve afgebroken. Met deze stenen werd de grot van O-L-Vrouw van Lourdes gebouwd op het domein van de familie Portael. 

Elke winter werd het O-L-Vrouwbeeld op zolder weggeborgen van de Blauwkuiphoeve. Mijn vader vertelde dat elke lente het beeldje werd hersteld en bijschildert om het weer te laten pronken in de grot.